Izložba "Upoznaj poslanika Muhammeda"

  • Administrator
  • 14 juni 2016

Nakon mnogih gradova u Bosni i Hercegovini multimedijalna pokretna izložba “Muzej o Allahovom Poslaniku” autora doc. dr. Esmira Halilovića, zahvaljujući upravi Kulturnog centra “Kralj Fahd”, a u saradnji s Medžlisom Islamske zajednice Mostar, u utorak 14. 6. 2016. godine postavljena je i u Mostaru. U periodu od tri dana građani Mostara imat će priliku da posjete ovu jedinstvenu izložbu.

Uz prisustvo od oko 120 zvanica, svečanost je održana u predvorju Velike sale Centra na Bunuru, a koja je otpočela učenjem Kur’ana. Ispred Kulturnog centra “Kralj Fahd” prisutnima se obratio gospodin Abdusselam Elghadije, koji je tom prilikom iskazao svoje veliko zadovoljstvo činjenicom da se upravo ova izložba održava u našem Centru.

Nakon riječi dobrodošlice, gostima se obratio i sam autor izložbe, dr. Esmir Halilović, koji je istakao da je izložbu dosad vidjelo preko 27.000 ljudi u Bosni i Hercegovini.

“Nema tu nikakve tajne, to je zato što naš narod voli poslanika Muhammeda, a.s. Izložba je strukturirana u četiri segmenta kroz koja se posjetioci mogu dodatno informisati o inspirativnim događajima iz života Muhammeda, a.s.” Zatim je pojasnio kako prvi segment izložbe čine panoi na kojima su hronološki prikazani neki detalji iz života Muhammeda, a.s., od rođenja do smrti. Drugi segment predstavljaju četiri makete, od kojih su tri rađene u Saudijskoj Arabiji, a jedna u BiH. U trećem segmentu kroz virtuelni prikaz videozapisa autor nastoji proširiti ranije spoznaje posjetitelja o vremenu i načinu života Muhammeda, a.s. U četvrtom segmentu prikazano je nekoliko replika artefakata koji se dovode u vezu s Poslanikom i koji su, kako je kazao, vrlo važni u islamskoj misli i dan-danas, kao što je (mud) posuda iz koje se Muhammed, a.s., abdestio.

Čast da svečano otvori izložbu pripala je mostarskom muftiji mr. Salemu ef.  Dedoviću, koji je rekao:

Jedan ovakav događaj zaslužuje naše poštovanje, pogotovo zbog činjenice da je upriličen u ramazanu, koji je vrijeme pobožnosti, duhovnosti, vjere, kulture, civilizacije i ljepote.” Muftija je usto izrazio nadu da će ova izložba pobuditi interesovanje i pažnju kod Mostaraca, jer se radi o nesvakidašnjoj i neobičnoj izložbi.“Radi se o umjetničkom izrazu koji odgovara savremenom vremenu i novom načinu izražavanja na koji se može govoriti o Muhammedu, a.s. Sam broj posjetilaca ove izložbe govori o tome koliko je velika ljubav našeg naroda prema Muhammedu, a.s. Naš narod kroz stoljeća živi njegov sunet u svojoj praksi, u svome životu. Za naš narod Poslanik je najveći i neprikosnoveni uzor”, istaknuo je muftija.

Svečanost otvorenja izložbe izvedbom ilahija i učenjem salavata na poslanika Muhammeda, a.s., uveličali su članovi hora el-Misbah.

Nakon ceremonije otvorenja prisutne zvanice su, uz pratnju autora izložbe, prošli kroz izložbeni prostor, pri čemu je autor komentarisao izložene makete i panoe. Nakon održane ceremonije u prostorijama Kulturnog centra “Kralj Fahd” u Mostaru zvanice su nastavile druženje na iftaru u hotelu Bristol.

I otvorenju izložbe i zajedničkom iftaru prisutvovao je veliki broj zvanica iz javnog, vjerskog, političkog i kulturnog života, kao što su, naprimjer, federalna ministrica gospođa Elvira Dilberović-Ćemalović, delegat u Domu naroda Federacija Bosne i Hercegovine gospodin Zijat Mušić, predsjednik skupštine HNK-a gdin Šerif Špago, kantonalni ministar obrazovanja gospodin Rašid Hadžović, glavni imam medžlisa Islamske zajednice Mostar Suljo ef. Cikotić, predsjednik izvršnog odbora Medžlisa Mostar gospodin Ramiz Jelovac, direktor Muzeja Hercegovine gospodin Asim Krhan, direktor Kulturnog centra “Yunus Emre” gospodin Junuz Dilber, direktor Bošnjačkog kulturnog centra gospodin Senad Suljić... 

 Izložba će biti otvorena do četvrtka, 16. 6. 2016. godine, u terminima od 9  do 13 i od 17 do 20 sati.


Povezane obavijesti